Båtkjøp? Vurder trebåt!

Her i Nord-Norge har vi et helt spesielt forhold til havet, og det ligger selvsagt mye historie til grunn for dette. Havet har vært en ekstremt viktig nærings og inntektskilde for oss i flere tusen år, og for eksempel kan vi trekke frem den tradisjonelle og velkjente fiskerbonden som et utrolig godt eksempel.

Nord-Norge var og er et karrig landskap med mye fjell og det å finne store og dyrkbare åkerlapper hører til tilfeldighetene. Den typiske nordlendingen jobbet derfor med jorden og dyrene i sommerhalvåret, mens fisket var hovedgeskjeften på vinterhalvåret. Dette er naturligvis en noe forenklet fremstilling, men allikevel sannheten i all hovedsak.

Forhistorien vår har naturligvis ført til at interessen og forholdet til båtlivet og sjøen som sagt står sterkt her nordpå, og hvor mange som har skaffet seg båtlån og investert i båter finnes det knapt tall på. At det er mange er det liten tvil om, dog. Er du i stargropen til å gjøre en båtinvestering ber vi deg om å tenke deg nøye om når det gjelder hvilken type båt du skal satse på. Enten blir det en type plastbåt eller en type trebåt. Trebåten er vel som regel forbehold spesielle entusiaster, og dette er egentlig en type båt som vi ønsker i snakke varmt om.

Trebåten er som kjent en båttype som er laget treverk i all hovedsak, og som konstrueres og bygges av såkalte trebåtbyggere. Det finnes imidlertid ekstra nevenyttige mennesker som har bygd slike båter hjemme som en hobby, men det hører nok til sjeldenhetene.

Dagens trebåter er moderne båtkonstruksjoner som gjerne kombineres ved hjelp av flere forskjellige materialer, men det finnes mange forskjellige like båter. Her kan det være verdt å nevne både skøyter, seilbåter, motorbåter og snekker.

I dag er det jo vanligst med plastbåter, men det er allikevel veldig mange trebåter som tøffer langs fjordene! Hvis du er spesielt interessert i trebåter kan du finne et museum som har samlet inn og stiller ut utvalgte modeller, og i tillegg arrangeres det flere trebåtfestivaler hvor slike farkoster stilles ut.

Husk på historien! Velkjente trebåter vi har hatt i Norge strekker seg til alt fra de legendariske vikingskipene til den gamle redningsskøyta. Navn som Johan Anker, Bjarne Aas og Colin Archer bør også få det til å ringe en bjelle hos den trebåt-interesserte!